Als ik mensen vraag hoe het op hun werk gaat, dan krijg ik meestal geen blij antwoord. De sfeer grimmig, woorden verharden, rivaliteit, afbraak, van alles tekort,… Je voelt het als mensen zich lam voelen, want zo gedragen ze zich dan ook. Het valt niet mee om je hiertegen te wapenen en wél positief en slagvaardig in het werk en leven te blijven staan. Terwijl dit juist wél onze opdracht is! Een individuele én een groepsopdracht. Een OR die haar rol actief en positief vervult is van grootste betekenis voor de medewerkers. Aan een passieve en negatieve OR kan niemand zich optrekken.

Kan een bedrijf het zonder bezieling redden? De OR, als afspiegeling van de werknemers, als hart van de zaak, mag daarbij nu meer dan ooit tevoren haar plaats innemen. Dit vraagt om een andere, vernieuwende, benadering van de OR als orgaan.

Start je eerstvolgende OR vergadering met onderstaande invuloefening : hoe ziet het landschap eruit als je de houding van de OR-leden afzonderlijk én als team in kaart brengt? Mocht dit plaatje een behoefte aan positieve energie laten zien, dan kun je wel wat vonk gebruiken:  Sparko dus 😉 En…voor initiatief is geen instemming nodig!