Regelmatig horen we in 1 of 2 zinnen de conclusie op een interview dat een bureau gehouden heeft. Zo kwam deze week het bericht dat « PVV stemmers het minste vertrouwen hebben in (herstel van) de economie ». Over de kwaliteit van de vragen, de doelgroep, participatiegraad en andere nuances ga ik hier niet in. Maar de vraag is : Waarover hebben de mensen nu eigenlijk hun visie gegeven ? En…wat moeten we hiermee, wat betekent dit?

Volgens officiële definities is De Economie een wetenschap die zich bezighoudt met keuzes van mensen (…) en valt onder sociale wetenschappen of gedragswetenschappen (…). Vanuit het Grieks vertaald betekent het letterlijk: Huishoudkunde.

Economie is wereldwijd en door de verbondenheid tussen de deelgebieden, is het ook erg complexe materie. Het is altijd fijn om je mening te mogen geven (dit is menselijk) maar een enquête over een wetenschap ???  Dus betekent Economie in de praktijk kennelijk iets anders….

Vertrouwen in ?

Het Franse werkwoord ‘faire des economies’ betekent bezuinigen. In de Nederlandse volksmond wordt economie eerder geassocieerd eigen welvaart.

Zou de vraag dan betekenen : Vertrouw je erop dat jouw eigen welvaart gaat groeien ? En.. groeit die dan dankzij anderen of dankzij jouzelf ?

Oftewel…Heb je vertrouwen in jezelf ?

Uiteindelijk… de economie zijn we samen. In een collectief heeft iedereen invloed en heeft iedereen verantwoordelijkheid. Met een positieve houding kun je al positief beïnvloeden : zo simpel is de eerste stap, zo krachtig kun je zijn ! Daar kun je op vertrouwen.

Wil je leren hoe jij je invloed positief kan inzetten en daarmee meer bereikt ? www.sparko.nl