“Voor iedere 100 werklozen zijn er 75 vacatures. Het gaat goed met Nederland, de arbeidsmarkt is bijna net zo gespannen als voor de crisis” (bron CBS, via BNR.nl 14 nov 2018).

Je zou bijna denken dat er balans is: voor bijna iedere werkloze is er werk. Maar nee dus. Deze statistieken geven slechts kwantiteit aan, maar de kwaliteiten liggen verder uit elkaar en dat is het spanningsveld.

Kwaliteit gaat over ‘soort zoekt soort’. We leven nu in het tijdperk ná de verzuiling. Toch lijkt het alsof op de arbeidsmarkt een vorm van verzuiling voortduurt. De functieomschrijvingen blijven klassiek (schaap met 5 poten). Specifieke diploma’s en systeemkennis zijn vereisten. Daarbij: ervaring is minstens een pré, maar vaak ook vereist.

Ervaring is iets wat je op ieder moment kunt opdoen. nieuwe ervaringen houden je juist jong en flexibel! Het zorgt ervoor dat je minder bang wordt: je rekt je comfortzone op.  Een organisatie die als uitgangspunt heeft steeds nieuwe ervaringen op te zoeken, wordt wendbaar, lees: futureproof.

Waarom? Omdat vernieuwend ondernemen samen gaat met vertrouwen en dankbaarheid. Dit zijn twee componenten met zeer hoogwaardige energie. OntspannenVertrouwen en dankbaarheid in het hart van de organisatie zorgen voor de aantrekkingskracht van een organisatie.  Dus: precies wat je nodig hebt om ontspannen je vacatures uit te zetten in een gespannen arbeidsmarkt!