rodekerstboomHet is december. De maand waarin het in veel organisaties een gekkenhuis is…last-minute scoren om het jaar financieel goed af te sluiten. Alles op alles zetten : klanten mogen hun slag slaan ! Operationele en logistieke afdelingen hebben dan iets weg van een slagveld. Alsof er na 1 januari geen leven meer is. Op het uiterste van het jaar, vragen we het uiterste van onszelf.

December kent ook nog een ander uiterste. Het is bij uitstek de periode van :

  1. Zelfreflectie (wat heb ik afgelopen jaar meegemaakt en wat deed dat met mij ?) ;
  2. Bezinning (wat is mijn goede voornemen voor volgend jaar ?) ;
  3. Verbinding (met wie breng ik de feestdagen door : met wie voel ik me verbonden?).

Neem je hier de tijd voor, al is het maar 1x per jaar in december, dan werk je aan je Spirituele Intelligentie.

Nog meer contrast in december
Door mensen met elkaar te vergelijken en kwalificeren, zoals in beoordelingsgesprekken die vaak in december plaatsvinden, overheerst de gedachte aan schaarste en competitie. Aan de andere kant, ook in december, worden overvloed en eenheid je steeds voorgehouden. Niet voor niets vragen Goede Doelen om je overvloed te delen en word je via Social Media overstelpt met de beste wensen, mooie gedichten en plaatjes. Op de radio allemaal kerstliedjes waarin liefde en vrede de boventoon voeren. Soms onbewust…maar toch… je hart gaat open en verbindt.

De slagvaardigheid van je team wordt uiteindelijk bepaald door het gevoel verbonden te zijn: dat heet teamspirit. Denk maar aan een willekeurige teamsport. Van een eindejaarsspeech gaat dan ook een enorm verbindende kracht uit als de leidinggevende deze met bezieling, dankbaarheid en aandacht voor zijn team houdt. Even geen – vergelijkende – cijfers noemen, dus!

Kortom : Of je gelooft of niet… maar we zijn gezegend met Kerst op het werk!