Zoek je ruzie ? Dan is het advies : maak een verwijt aan een ander ! Haal bij voorkeur dan een oude koe uit de sloot. Succes gegarandeerd ! Deze tip is commercieel gezien niets waard, want we weten dat allemaal al (toch ?) en doen dit ‘van nature’.

Van nature heeft je ego graag gelijk : ego bloeit en groeit bij « hebben » van gelijk, geld, spullen, promotie, status, vrienden, recht op iets …. etc. Als je meer hebt dan de ander, geeft dat een goed gevoel, ook al bekruipt je de angst om het te verliezen. Dan is het handig om anderen als ‘concurrent’ te zien : je kunt het toch moeilijk over je hart verkrijgen een lieve vriend te benadelen voor je eigen gewin ? En daarbij: een gevecht tussen je ego en je hart slurpt energie !

Ons verlangen te ’hebben’ maakt plaats voor verlangen ‘te zijn’ : je wilt er mogen zijn, ook al heb je niets (meer). De een maakt bewust de keuze en neemt afscheid van ‘hebben’. Voor een ander voelt ‘niet meer hebben’ als iets wat hem door een ander wordt aangedaan.

Als je niet meer bent wat je hebt, dan ben je (weer) wie je bent. Je leert jezelf dan opnieuw kennen, anders zien : dit keer zonder toeters en bellen, bloot.

Identiteitscrisis
Van ‘hebben’ naar ‘ zijn’ : we zitten nu allemaal in deze identiteitscrisis en iedereen komt aan de beurt. De kunst is om dit proces bij jezelf te zien. Net zoals je het bij de ander ook observeert. Je herkent je innerlijke strijd doordat je tegenstrijdig wordt in wat je denkt, zegt en doet.

Je verwijt iemand iets, maar ondertussen doe jij het zelf ook ! Maar, zie je de gelijkenissen in plaats van de verschillen ? Zo ja dan word je milder.
Niet gezien en blijf je verwijten maken ? Dan verhard je en blijft het zwart voor je ogen.

Waar kies jij voor ? Wie ben jij ?

Vernieuwing door positief leiderschap
In samenwerking met collega’s, klanten en leveranciers kan er spanning ontstaan omdat we niet alleen individueel, maar ook als collectief (organisaties) ons opnieuw oriënteren op de vraag : wie zijn we en waar doen we dit allemaal voor ? Eigen gewin of zijn we er voor de klant, de wereld ?

In termen van Verandermanagement bestaat er geen groter, wereldwijd project als nu. Deze shift kan alleen met ieders positieve leiderschap sneller verlopen. Wil je meedoen en kun je support gebruiken ? Neem dan vrijblijvend contact op : www.sparko.nl.