Bijna 20 miljard euro  kosten de burnouts de Nederlandse samenleving in 2018? Wat zijn we toch rijk dat we zoveel geld hiervoor hebben! Belangrijker nog dan geld, is de mens!Burnout landschap

Waar komt al die stress vandaan en wat kun JIJ eraan doen?

  1. Teveel open vacatures zijn de reden dat de ‘achterblijvers’ buiten proportie moeten doorwerken. Althans zolang we het normaal vinden dat we op onze wenken bediend moeten worden. Een management dat geen ‘even wachten’ durft te verlopen en die druk van buiten naar binnen doorstoot helpt daar niet bij.
  2. Automatisering van processen stuit op weerstand: angst om banen te verliezen is reden voor vakbonden om tot staken op te roepen. Efficiënter werken is nodig een wendbare organisatie te worden én daarbij komt: de nieuwe generaties zijn geen robots maar zoeken zinvol en gevarieerd werk.
  3. Stress begint al op jonge leeftijd op school. De kranten staan er vol van. Waarom willen we toch dat kinderen gedwongen worden boven hun te presteren en met de hakken over de sloot een diploma te halen? Stress als onderdeel van de opvoeding?

Conclusie: alle stress en angst veroorzaken we met elkaar: niemand gaat vrijuit! Help werkstress de wereld uit en begin bij jezelf!

Wat kun jij eraan doen?

  • Als consument: beheers je behoefte en doe iets aan je planning. Bestel op tijd en wacht niet tot het laatste moment. Let op: december is de beste maand van het jaar om hiermee te oefenen.
  • Als werknemer: Begrijp dat schakelen in bedrijven nodig is. Als manager: Automatiseren is goed, maar doe het met beleid: zoals het woord al zegt: re-organiseren betekent niet mensen afdanken, maar opnieuw inzetten!
  • Als medemens: Laten we massaal vakmannen en –vrouwen waarderen ! Mooi voorbeeld: de Bouwsector. De sector kampt met stijgende lonen van zelfstandige timmerlieden en dus gaat de prijs van nieuwbouw nu flink omhoog. Dit kun je zien als een economische beweging van vraag en aanbod. Ik zie dit anders: ik zie KARMA. We oogsten wat we gezaaid hebben, oftewel, ‘Boontje komt om zijn loontje’.

Alles is een kwestie van tijd.

Wat ga jij nu veranderen?

Sparko is de vonk die jou in beweging zet!