zandkasteelDit jaar staat bij veel mensen in het teken van schoon schip maken en een nieuwe start. Knopen doorhakken. Schoon schip maken in de letterlijke zin van opruimen en figuurlijk als met elkaar afspreken niet meer te praten over een pijnlijk voorval. Bij de woorden “Zand erover” denk ik aan zand in de oren en in de ogen strooien (oeps, pijnlijk!). Voor de omgeving lijkt alles onder controle. Maar het is oppervlakkig en daarom komt het gemakkelijk weer boven drijven als de pijn diep zit. De zand-erover-methode is dus beperkt inzetbaar. En als je het verleden nog niet 100% hebt opgeruimd, komt het vroeg of laat weer terug. Zo kan het verleden jouw toekomst blokkeren, zonder dat je het zelf ziet.

Vergeven

Vergeven doe je met je hart, diep van binnenuit. Iemand vergeven doe je zelf, in je eentje. Dat kan niemand anders voor jou doen. De uitwerking van vergeven raakt dan ook vooral jouzelf. Juist omdat je er zelf zoveel baat bij hebt, juist voor die nieuwe frisse start die je dit jaar wilde maken, is het van groot belang om hier aandacht aan te geven. Boosheid, frustratie, verbittering straal je altijd uit, ook al denk je zelf van niet. Als je kunt vergeven, word je mild en weer aangenaam voor je omgeving. Dit is dan ook een belangrijke tip die ik kan geven aan mensen die na ontslag verder willen, maar keer op keer afgewezen worden terwijl de match perfect lijkt. Ook mensen die hun bedrijf niet verkocht krijgen, kunnen er baat bij hebben in het reine te komen met het verleden.

Krachtig

Vergeven is zo moeilijk omdat vraagt om je boven je menselijke ego, boven je persoonlijke oordelen, uit te laten stijgen. En juist omdat het zoveel wilskracht vraagt, is het vergeven zelf ook zo krachtig. Vergeven is een bewustwordingsproces en daarom is vergeven ook… ontdekken!

En….Door te vergeven zorg je ervoor dat je huis geen zandkasteel wordt! 😉

Tip: doe mee met onze Natuurcoaching op 23 augustus 2016!