Het begrip ‘donativo’ komt uit de pelgrimswereld. Als je bij een logeeradres bad, bed en breakfast krijgt, geef je bij vertrek op het bedrag ‘wat het jou waard was’.  Het is gebaseerd op een gedachte van waardering van gastvrijheid en van solidariteit met mensen met mindere beurs: letterlijk betekent het ‘bijdrage’ maar wordt ook wel misbruikt als  ‘gratis’. Oké, interessant. Maar wat is dan het verband met Corona?

Financieel
Dankzij Corona zijn wij collectief onze innerlijke reis begonnen, de weg om bewuster te gaan leven. De pelgrimsvraag (of gewetensvraag) die zich daarbij manifesteerde: Wat draag jij bij aan de maatschappij? We zagen veel, heel veel, liefdadigheidsacties en verbondenheid. Naar hartelust heel veel creaties en creatievelingen. Nederland werd er weer bijna te klein van!

Ook ik heb genoten van gratis webinars en netwerken online: zo bleef ik stilletjes toch in beweging. Het prikkelt mijn creativiteit om na te denken over nieuwe concepten voor de toekomst. Ik neem de vrijheid om buiten kaders te gaan omdat ik merk dat onze systemen niet toekomstbestendig zijn. Corona leert ons dat er geen vaste waarheid bestaat, maar wel vaste waarde. De waarheid dat “ alles onder controle hebben” bestaat vast niet: laten we dit zo houden! De enige vaste waarde zit in onszelf: persoonlijke en spirituele ontwikkeling wordt vanaf nu steeds belangrijker, simpelweg omdat we nu collectief begonnen zijn aan onze innerlijke reis, we zijn allemaal pelgrims. Let maar op!

Veel zzp-ers en coaches geven nu gratis consulten om zich te manifesteren. Uit ervaring weet ik: Wanneer ik dit langere tijd doe, raak ik in onbalans met de wet van geven en krijgen. Mijn energie en inspiratie raken uitgeput. Andersom gebeurt het ook: als ik meer ontvangt dan geef, raak ik ook in onbalans en heb ik behoefte om te geven.

‘Wees de verandering die je graag wilt zien’

Nu we de nieuwe werkelijkheid zijn binnengegaan waar geld anders rolt…is het ook tijd om vanuit individuele verantwoordelijkheid te kiezen hoe je om wilt gaan met alles wat gratis aangeboden wordt. Ik ga voor donativo. Concreet: als ik meegedaan heb met een netwerk, dan bedank ik de organisatie met een vrijwillige gift/bijdrage. Profiteren kent veel vormen: je hebt iets nieuws geleerd (je bent verrijkt!), vond het samenzijn prettig, of hebt er nieuwe klanten of inspiratie door gevonden. Zo leert de ander zijn/haar talenten kennen en inzetten. En ik word er ook beter van.

Hoe zou de wereld eruit zien als we ‘gratis’ anders benaderen en donativo het nieuwe normaal wordt ? Zou dit een nieuw economisch model zijn dat voor iedereen balans brengt?