Vanochtend stuurde mijn vriendin mij een link door. Als ik op de link zou klikken kon ik een Ikea waardebon van € 500 krijgen. Mijn eerste reactie was “Haar telefoon is gehackt. Ik zal haar waarschuwen”. Het beste is om dan meteen een krantenbericht van internet mee te sturen waarin gewaarschuwd wordt voor de bende die achter deze mailtjes zit. Daarna was haar reactie: “O, wist ik niet, ik stuurde het voor de lol, maar je hebt gelijk”.

Bescherm jezelf
Zo blijkt wel weer hoe oplichters en Fake News reporters werken, dus ook bij hoger opgeleiden. Ik kon alleen maar antwoorden dat ik alles wantrouw wat te mooi of te amateuristisch is om waar te zijn. Zo simpel kan het zijn om jezelf te beschermen en eerst bij jezelf te rade gaan. Met amateuristisch bedoel ik dat als een groot concern als Ikea groot wil uitpakken, dan doen zij dat wellicht anders.

Sensoren
Bij de snelheid waarmee de technologie ons in onbegrensde mogelijkheden “duwt” , lopen wij achter in het ontwikkelen van onze eigen ‘sensoren’ of ‘innerlijk kompas’. Vooral als we in een donkere fase van ons leven zitten, schakelen deze (onbewust) uit om onszelf te beschermen. Oei! Is dat niet tegenstrijdig? Want we hebben die sensoren dan toch juist nodig om ons te beschermen?!

Innerlijk kompas ontwikkelen
Als je iedere dag ontelbaar veel informatie op je afkrijgt, kan een ‘Innerlijk kompas’ je helpen om onderscheid te maken wat goed en waar voor jou is. Dit is een oefening met je ‘onderbuikgevoel’ en je ‘gezond boeren verstand’. Het is trainen van je bewust zijn en ook in die volgorde: eerst voel je (klopt dit voor mij?) en daarna kun je dat beredeneren (wat wijst erop dat mijn gevoel klopt)? Zelf blijven nadenken.

Tegelijk met de groei van technologische mogelijkheden worden we dus uitgedaagd om ons innerlijke kompas te ontwikkelen. Ga die uitdaging aan! Door je eigen verantwoordelijkheid te nemen, word je minder kwetsbaar. Dat mag best tijd kosten, want het is een investering in jezelf dat zich snel genoeg terugverdient!